TVZ77 MTB Amerongen en Leersum

Ik heb drie maanden geleden met Stefan de mountainbikeroutes Amerongen en Leersum gefietst. Op nog geen 50 minuten autorijden van Zoetermeer ligt de MTB route Amerongen. Deze route wordt door MTBroutes.nl als mooiste route van Nederland beoordeeld. Het is inderdaad een schitterde route van 18 km die prima te combineren is met de route van Leersum, die 19 km is. Als je wilt, kan je in totaal bijna 100 km mountainbikeroutes aan elkaar knopen op de Utrechtse Heuvelrug.

Op een zondagochtend tijdens een ‘TVZ77 MTB-rit’ vertelde ik enthousiast mijn ervaring.
Sommige leden hadden er nog nooit gereden en het plan was snel gemaakt. Zondag 4 november zouden we met 5 man naar Amerongen gaan. Die 5 waren er op de dag zelf 12 geworden, wat gelijk de grootste MTB opkomst was zins tijden, top dus.

Ik had met fietscafé De Proloog (onderaan de Amerongse berg) afgesproken dat we daar konden verzamelen. Ook mochten we ons daar omkleden en een bakkie doen voordat we om 10 uur zouden starten. We werden hartelijk ontvangen bij De Proloog. Onder het genot van goede koffie druppelde iedereen binnen. We konden nog even de routes bekijken op de grote kaart die we van de gastheer kregen.

Omdat we de vorige keer Leersum maar gedeeltelijk hadden gereden door de storm,
had ik het voorstel om eerst de route Leersum te rijden en dan de route Amerongen te doen. Omdat er in een groep altijd niveauverschil is, hebben we wat afspraken gemaakt waar we eventueel op elkaar zouden wachten. We konden vanaf de start gelijk aan de bak. Vanuit Amerongen liep de weg gelijk omhoog voor 1,2 km beginnende bij 1% tot 4%.

Zoals gezegd: eerst namen we de route Leersum. Een schitterde route met mooie single tracks, pittige klimmetjes en mooi lopende kombochten. Zodra de snelle mannen en vrouwen de bladeren roken ging het tempo goed omhoog en zag ik bij de meeste een grijns op het gezicht. Genieten met een grote G, zeg maar.

Ondanks dat ik achterin zou blijven in het begin, ben ik hard achter Jan en Stefan aan gegaan om de eerste foto’s te maken. Daarna weer lekker de hartslag omhoog om de groep weer in te halen.

Na een kilometer of vijf werd er een eerste keer verzameld. Aad kon gelijk wat aan zijn bandendruk doen en zijn pomp beter ging bevestigen. Het stuiterde hier en daar behoorlijk en op het parcours her en der lager er afgestuiterde bidons. Die moeten wel van die dag zijn want Amerongen en Leersum hebben een fantastische onderhoud ploeg. Zo word elke week met bladblazers het parcours bladvrij gemaakt zodat je mooie lijnen kan rijden. Ook hebben ze hoveniers als vrijwilligers die het specialistische onderhoud doen. Het verplichte vignet is zijn geld dus zeker waard. Toen iedereen weer verzameld was knalde Stefan vooruit om foto’s te schieten en gingen we weer op pad.

Na 20 kilometer hadden we de route Leersum gehad en kwamen we op de splitsing voor de route Amerongen. Nadat iedereen zijn broodje, reepje of banaantje op had spraken we af nu niet meer te wachten op elkaar. In plaats daar van zou iedereen lekker doorrijden en zouden we elkaar treffen in De Proloog. Karin en Saskia waren er stiekem als eerste tussenuit gemuisd en hadden dus een mooie voorsprong op de rest. Bij iedereen ging het gas erop. Net zoals Leersum, zit Amerongen vol mooie singletracks, mooi lopende kombochten en lange klimmetjes. Het duurde tot 2 kilometer voor het eind dat Jan en ik Karin en Saskia hadden bijgehaald. Met zijn vieren zakten we de Amerongse berg weer af richting de Proloog.


Karin was nog steeds zo happy met haar nieuwe volgeveerde fiets. Ze zei dat ze de hele dag wel had kunnen fietsen. Saskia wilde wel mee maar ik vond 40 km met 19,4 gemiddeld echt wel genoeg. Omgekleed en onder het genot van bakkie thee kwamen de andere rijders in groepjes binnen. Allemaal happy gezichten. Onder het genot van een heerlijk broodje RVMN (Ronde van Midden Nederland, alle broodjes zijn vernoemd naar wielerrondes maar RVMN hadden we nooit geraden), kwamen de eerste verhalen over de leuke ochtend, de gemiste bochten en de hoogtemeters. En er werden al plannen gesmeed voor een volgende rit.

Het was 41 kilometer mountainbike plezier met 590 hoogtemeters.

Sportieve groet,

Ronald

MTB Amerongen-Leersum